Składniki schabowego:
kotlet ze schabu z kością1 białko jajka
sól pieprz
wiórki kokosowe
ser półroczny
Składniki purée:
brokuł3-4 średniej wielkości ziemniaki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
mleko 2% lub chudsze
Składniki salsy:
5-6 pomidorów1 papryka czerwona lub pomarańczowa
pół papryczki chili
świeże zioła: bazylia, mięta, oregano
sól
pieprz
cytryna
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, brokuła podzielić na różyczki i również ugotować, odcedzić. Gdy składniki trochę ostygną przełożyć do blendera doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zmiksować. Dolewać mleko do uzyskania pożądanej konsystencji.Schab doprawić solą i pieprzem, panierować w jajku oraz wiórkach kokosowych.
Składniki na salsę drobno posiekać, doprawić solą pieprzem, cytryną i oliwą z oliwek.
Purée przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać serem na wierzchu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 15 minut.
Schab usmażyć na patelni grillowej, w grillu elektrycznym lub w piekarniku z funkcją grilla. Ja robiłam to w takim urządzeniu przez około 5 minut. Ważne, żeby pamiętać o dociskaniu mięsa, ponieważ kość uniemożliwia dotarcie ciepła do każdego fragmentu.
Danie jest na prawdę pyszne, salsa znakomicie komponuje się z purée, a skłodkawe wiórki kokosowe dopełniają całości. Należy uważać, aby nie przesadzić z mlekiem do purée – ja to zrobiłam i wyszło troszkę za rzadkie.
Mam nadzieję, że spróbujecie, każdy składnik tego dania można również komponować z innymi składnikami, jednak to połączenie sprawdzone przeze mnie jest bardzo dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz