niedziela, 17 listopada 2013

Śniadanie mistrzów: jajecznica z awokado

Uwielbiam jajka w każdej postaci. Zarówno na miękko, twardo, sadzone, jak i omlet czy benedyktyńskie. Jednak niezrównaną królową wśród jajecznych przyjemności jest dla mnie jajecznica. Przede wszystkim dlatego, że pomysły na jej urozmaicenie zdają się nie mieć końca, a jak dotąd żadne z nich nie okazało się nieudane. Jako, że ostatnio szaleję za awokado, postanowiłam połączyć dwie przyjemności w jedno danie i tak oto wyszła jajecznica z awokado, królowa wśród jajecznic!

Składniki:
2 jajka
1 dojrzałe, miękkie awokado
pół pęczka zielonej cebulki
pół łyżeczki masła
sól
pieprz

Przygotowanie:
Awokado obrać, pokroić w kostkę, cebulkę posiekać.  Masło roztopić w rondelku, wbić jajka, mieszać, aż zaczną się ścinać. Dodać awokado i smażyć do momentu, aż jajecznica osiągnie satysfakcjonujący stopień ścięcia. Zdjąć z gazu, dodać cebulkę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz