Składniki:
400 g dyni ze skórą
3 mięsiste czerwone papryki
pół małej cukinii
mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
300 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
kawałek startego imbiru
pół papryczki chili
Przygotowanie:
Paprykę przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne, dynię pokroić na kilka dużych kawałków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grilla i piec, aż dynia stanie się miękka, a skórka papryki będzie całkiem czarna (dynię należy wyjąć wcześniej).
Makaron ugotować al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie paprykę obrać ze skórki i zmiksować razem z dynią w blenderze na jednolitą masę (zostawić jeden kawałek dyni i pół papryki w całości).
Cebulę, papryczkę chili, cukinię, dynię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać chili, czosnek, imbir i cukinię, po 5 minutach dodać paprykę i dynię.
Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Zalać dyniowo-paprykowym sosem i doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz