czwartek, 29 sierpnia 2013

Penne z paprykowym pesto

Jeżeli nie macie czasu na wyszukany obiad, polecam to danie. Jego zrobienie zajmuje tyle czasu, co ugotowanie makaronu.

Składniki:

400 g makaronu pełnoziarnistego penne
70 g pesto paprykowego  (a użyłam tego)
100 g pasty ajwar (ja użyłam takiej)
100 g szynki szwarcwaldzkiej
100 g suszonych pomidorów w zalewie
parmezan lub inny twardy ser do posypania
sól

Przygotowanie:

Wstawić i posolić wodę na makaron, gdy się zagotuje wsypać makaron i ugotować al dente. W międzyczasie pokroić szynkę i pomidory w paski. Szynkę podsmażyć na suchej patelni przez około 2-3 minuty, na koniec dorzucić pomidory. Odcedzić makaron, przesypać do garnka (nie przelewać wodą) dodać pesto, ajwar i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pomidory i szynkę i ponownie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać odrobiną parmezanu.
Mój przepis nasycił dziś 4 osoby, więc jeśli nie ma Was tak wielu zmodyfikujcie składniki do swoich potrzeb.

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz