poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Risotto szpinakowe z kurkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
250 g świeżego szpinaku
8-10 pomidorków suszonych
100 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g świeżych kurek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ryż wsypać do garnka z rozgrzaną łyżką oliwy. Intensywnie mieszać przez około 30 sekund, następnie wlać wino. Gdy zostanie wchłonięte wlać pierwszą porcję bulionu (do poziomu ryżu). Ryżu należy cały czas pilnować i gdy wchłonie już płyn od razu go dolać do tego samego poziomu.
Na ryż najlepiej przygotować sobie nieprzywierający garnek, wtedy nawet jeśli zapomnimy w odpowiednim czasie dolać bulionu nie będzie dużego problemu.
W międzyczasie umyć i oczyścić kurki oraz większe z nich pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę w garnku, gdy będzie wrzeć wrzucić kurki. Zagotować i odcedzić. Zapobiegnie to gorzkiemu posmakowi kurek. Następnie pokroić cebulkę w pióro i podsmażyć na łyżce oliwy, gdy zacznie się rumienić dodać kurki. Smażyć 4-5 minut na małym ogniu. Po wyłączeniu dodać do nich pokrojone w paski pomidorki suszone.
Na suchej patelni smażyć szpinak przez chwilkę, aż zwiędnie. Następnie dodać do niego czosnku i jeszcze chwilkę smażyć. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
Gdy ryż będzie już prawie gotowy (miękki na wierzchu, a delikatnie kruchy w środku) łączymy wszystkie składniki.
Jest to danie, którym naje się 5 lub 6 osób, więc jeżeli nie przygotowujecie go dla tak wielu osób należy zmodyfikować ilość składników.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz