Składniki na ciasto:
mąka orkiszowa 150gciepła woda
Składniki na farsz:
0,5 kg sera białego 0% tłuszczu0,4 kg ziemniaków
2 małe cebule
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dodatki:
kwiaty nasturcjiśmietana 12%
liść selera
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, skręcić w maszynce do mięsa razem z serem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem. Farsz musi być mocno pikantny.Wymieszać mąkę pszenną z orkiszową, dodawać wody, aż ciasto stanie się miękkie i sprężyste. Odstawić na 1 godzinę, aby odpoczęło.
Po upływie godziny rozwałkować na cienkie placki, specjalnym krążkiem lub szklaną wycinać z ciasta koła, nakładać do nich farsz i zaklejać rogi.
W garnku zagotować osoloną wodę, gotować przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz