sobota, 10 sierpnia 2013

Pierogi ruskie z mąki orkiszowej

Składniki na ciasto:

mąka orkiszowa 150g
mąka pszenna 150g
ciepła woda

Składniki na farsz:

0,5 kg sera białego 0% tłuszczu
0,4 kg ziemniaków
2 małe cebule
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz

Dodatki:

kwiaty nasturcji
śmietana 12%
liść selera

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, skręcić w maszynce do mięsa razem z serem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem. Farsz musi być mocno pikantny.
Wymieszać mąkę pszenną z orkiszową, dodawać wody, aż ciasto stanie się miękkie i sprężyste. Odstawić na 1 godzinę, aby odpoczęło.
Po upływie godziny rozwałkować na cienkie placki, specjalnym krążkiem lub szklaną wycinać z ciasta koła, nakładać do nich farsz i zaklejać rogi.
W garnku zagotować osoloną wodę, gotować przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz