piątek, 27 września 2013

Chipsy dyniowe

Po kilku pracochłonnych daniach przyszedł czas na coś prostego. Nadaje się  jako dodatek do obiadu oraz jako samodzielna przekąska podczas oglądania filmu w domowym zaciszu w długie, jesienne wieczory.

Składniki:
400 g dyni bez skóry i pestek
2 łyżeczki tymianku suszonego 
sól
2 łyżeczk papryki słodkiej suszonej mielonej
papryka chili suszona mielona (wg uznania)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej suszonej mielonej
2 łyżki oliwy z oliwek
miód

Przygotowanie:
Kawałek dyni który mamy przekroić wzdłuż na pół. Następnie kroić w poprzek w plasterki o szerokości około pół centymetra.
Włożyć do miski i wymieszać z tymiankiem, paprykami, gałką i oliwą. Doprawić solą do smaku.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby plasterki na siebie nie nachodziły. Jeśli to konieczne podzielić na dwie części. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją grilla przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć chipsy, polać miodem (zanurzyć łyżeczkę w miodzie i kapać na chipsy lub malować każdego chipsa pędzelkiem zanurzonym w miodzie) i piec przez kolejne 5 minut. Po tym czasie chipsy są gotowe do zjedzenia. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz