czwartek, 19 września 2013

Roladki z łososia z filetem z pomarańczy i syropem pomarańczowym

Składniki:

1/2 serka Philadelphia Original
kilka listków bazylii cytrynowej
kilka listków mięty
sok z połowy cytryny
300 g łososia wędzonego
2 pomarańcze
pieprz cytrynowy
łyżka miodu



Przygotowanie:

Serek mieszamy z posiekanymi ziołami. Łososia układamy tak, aby tworzył prostokąt i nakładamy na całość serek. Następnie rolujemy i zawijamy w folię spożywczą, ściskając jej końce jak papierek od cukierka, aby roladka była mocno ściśnięta. Zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia rozwijamy roladkę, obtaczamy całą w pieprzu cytrynowym i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki, ostrożnie, aby nie zgnieść nadzienia.
W małym garnuszku gotujemy sok z jednej pomarańczy, dodając do niego miód. Czekamy, aż sok się zredukuje i zgęstnieje do konsystencji syropu.
Drugą pomarańczę obieramy ze skórki i nacinamy ją do środka oddzielając od błon, tak, aby powstały pomarańczowe ćwiartki bez białych przerostów. Jedną ćwiartkę kroimy na trzy części.
Kawałki roladek układamy na łyżeczkach, obok kawałek pomarańczy i listek mięty, a następnie polewamy syropem pomarańczowym.
Prosty przepis, a jaki efektowny :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz