czwartek, 26 września 2013

Dyniowa lasagne

Dziś proponuję danie, które może wydawać się dość skomplikowane, ponieważ jest wieloelementowe. Ale przy dobrej organizacji pracy nie powinno być problemu z przygotowaniem wszystkich części lasagne. Jeżeli ktoś nie potrafi robić kilku rzeczy równocześnie można przygotowywać po kolei każdy z elementów, jednak nie wydaje mi się aby było to konieczne.
Dania jest dużo i jest bardzo sycące. Myślę, że wystarczyłoby dla 6-8 osób.

Składniki:
500 g dyni
2 łyżki serka twarogowego np. Piątnica
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
500 g szpinaku (najlepiej świeżego, ale ja użyłam mrożonego)
2 ząbki czosnku
1 łyżka kwaśnej śmietany
6 płatów makaronu lasagne
pół dużej cukinii lub cała mała
300 g mielonej piersi z kurczaka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
puszka pomidorów
250 ml czerwonego wytrawnego wina
pół papryczki chili bez pestek
kulka sera mozarella
Sos serowy:
0,5 l. mleka (ja dałam 0,5%)
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka musztardy (najlepiej angielskiej)
40 g dojrzałego sera cheddar

Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ja gotuję po dwa płaty lasagne, żeby się nie pozlepiały, następnie wyławiam i wkładam następne.
Dynię piec w kilku kawałkach razem z cukinią pokrojoną w ok. 1 cm plastry w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Gdy dynia wystygnie pokroić ją w grubą kostkę dodać serek i paprykę oraz szczyptę soli, wymieszać.
Szpinak usmażyć (świeży aż zwiędnie, a mrożony, aż się rozpuści), dodać czosnek, a po zdjęciu z palnika łyżkę śmietany, sól i pieprz do smaku.
Mięso przesmażyć na oliwie z papryczką, dodać wino, a gdy odparuje pomidory. Zredukować nadmiar sosu (mięso powinno być oblepione pomidorami, a nie w nich pływać).
W nieprzywierającym garnku podgrzać mleko z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać mąkę kukurydzianą z 50 ml mleka i wlać do garnka cały czas mieszając. Gotować 2-3 minuty, by masa zgęstniała. Dodać musztardę i ser.
W naczyniu żaroodpornym układać: najpierw makaron, następnie mięso, połowę sosu serowego, cukinię (zamiast warstwy makaronu), dynię, szpinak, makaron, sos serowy. Zapiekać pod przykryciem przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Następnie dodać mozzarellę pokrojoną w plastry i zapiekać bez przykrycia, aż ser się roztopi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz