poniedziałek, 9 września 2013

Tagliatelle z bazyliowym pesto


Składniki:


400 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
4-5 łyżeczek bazyliowego pesto (tu przepis)
50 g + jeden plasterek szynki szwarcwaldzkiej
pół młodej marchewki
1/4 cukinii
pół czerwonej papryki
sos balsamiczny truflowy
parmezan lub inny twardy ser do posypania
kilka listków świeżej bazylii
miód

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w paski, cukinię w kostkę grubości około 2 cm x 2 cm, marchewkę przekroić na pół wzdłuż, a następnie kroić w 3 cm kawałki w poprzek. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron oraz marchewkę. W międzyczasie na patelnię grillową wrzucić paprykę, po jakichś 2 minutach dołożyć cukinię i smażyć 4 minuty. Po zdjęciu papryki i cukinii, na tej samej patelni smażyć szynkę pokrojoną w paseczki. Jeden plasterek przekroić na trzy części i również usmażyć. Trzymać na patelni, aż z szynki wytopi się dość dużo tłuszczu i będzie ona chrupiąca. Zdejmując szynkę z patelni położyć ją na ręczniku papierowym, co pozwoli wchłonąć więcej tłuszczu.

Makaron i marchewkę odcedzić. Marchewkę wyłowić z makaronu, który ponownie wrzucamy do garnka, dodając pesto i szynkę szwarcwaldzką (tylko paseczki). Podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników. Marchewkę obtoczyć w miodzie.
Wykładając należy owinąć makaron na widelec i zdjąć na talerz tak, aby stworzył gniazdo. Wokół ułożyć kilka cząstek cukinii, marchewki oraz papryki. Na makaron położyć czipsa z szynki i posypać całość serem. Końcowym etapem jest sos balsamiczny, którego ilość dawkujemy według uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz