piątek, 27 września 2013

Korzenny sos winny

Sos doskonale nadaje się jako dodatek do dyniowych chipsów, innych przekąsek, mięs, a także jako marynata.

Składniki:
świeży imbir
papryczka chili
gałka muszkatołowa
tymianek
czosnek
płatki chili
500 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
25 ml wódki lub spirytusu

Przygotowanie:
Papryczkę pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i zalać wódką. Poczekać aż wódka wyparuje i dorzucić imbir i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Po upływie kilku sekund dołożyć resztę przypraw, wino oraz miód. Gotować na małym ogniu, często mieszając do czasu, gdy sos zgęstnieje (około 10 minut). Poczekać do ostygnięcia.
Jeśli nie lubicie rozgryzać przypraw sos można przecedzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz