środa, 18 września 2013

Grillowana bagietka z pastą z awokado i plastrem polędwicy

Kolejna przekąska nadająca się do podania na imprezie :)


Składniki na polędwicę:


1 polędwiczka wieprzowa
sól
pieprz kolorowy
ocet balsamiczny
oliwa

Przygotowanie:

Polędwicę natrzeć solą i pieprzem i usmażyć na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Następnie piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10-12 minut. Wyjąć, poczekać do ostygnięcia. Najlepiej jest zrobić polędwicę dzień wcześniej, aby dobrze odpoczęła przed krojeniem.

Składniki na pastę z awokado:

2 awokado (bardzo miękkie)
2 jajka
kilka gałązek kolendry
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cytryna

Przygotowanie:

Jajka włożyć do zimnej wody, poczekać do zagotowania i trzymać przez 5 i pół minuty, następnie zalać zimną wodą. W tym czasie obrać awokado, pokroić w kostkę, wcisnąć do niego czosnek i wkroić kolendrę. Następnie pokroić w kostkę jajka i również dodać do pasty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz skropić dość obficie cytryną, aby nie ściemniało.

Składniki na kanapki:

bagietka pełnoziarnista
pasta z awokado
plastry polędwicy
pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na kromki i zgrillować z obu stron w piekarniku lub grillu elektrycznym. Następnie nałożyć na kanapkę pastę z awokado i plaster z polędwicy (trochę go wywijając). Pomidorki pokroić w cząstki i do każdej kanapki wetknąć jedną z nich.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz