wtorek, 17 września 2013

Grillowana bagietka z mozarellą, marynowaną papryką i bazylią

O ile zdrowe odżywianie da się pogodzić z normalnym funkcjonowaniem, o tyle trudniej upichcić coś zdrowego i pysznego na imprezę. Goście oczekują dobrej wyżerki, a nie zbilansowanej diety :P
Da się jednak pogodzić obie kwestie. Przez następne kilka dni, podrzucę tutaj kilka pomysłów na przekąski, którymi możemy uraczyć innych, a oni niekoniecznie zorientują się, że to co jedzą jest zdrowe i zgodne z naszymi zasadami żywieniowymi.
Dziś pora na małe przekąski w formie kanapek.

Składniki na marynowaną paprykę:

2-3 duże czerwone papryki
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
cytryna lub limonka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Paprykę zgrillować w piekarniku, aż skórka stanie się czarna. Następnie wyjąć i przykryć talerzem, gdy ostygnie obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać do niej przeciśnięty czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Marynata ma być dość wyrazista w smaku, więc nie przejmujmy się próbując, że jest zbyt intensywna. W końcu nie będziemy jeść jej samej. Paprykę zostawić na noc w lodówce.

Składniki na kanapki:

pełnoziarnista bagietka
2 kulki mozzarelli
papryka marynowana
listki bazylii (tyle ile mamy kanapek)
dekoracyjne patyki do szaszłyków

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy w grillu elektrycznym lub w piekarniku z obu stron. Mozzarellę kroimy w plastry, kładziemy na kanapki, następnie nakładamy marynowaną paprykę wbijamy w środek patyk do szaszłyka, na który wcześniej nabijamy listek bazylii. Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz