środa, 25 września 2013

Risotto z dynią i kurkami

Czy jest coś co bardziej kojarzy się z jesienią niż kurki i dynia... nie dla mnie. Dzisiaj przepis na jesień w czystej postaci.

Składniki:
300 g ryżu do risotto (np. arborio)
300 g dyni bez skórki i pestek
300 g kurek
1 cebula
pół pęczka natki
sól
pieprz
czerwona papryka w proszku
świeży imbir
1/4 papryczki chili
250 ml białego wytrawnego wina
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do nieprzywierającego garnka wlać łyżkę oliwy i wsypać ryż. Smażyć przez około 30 sekund cały czas mieszając. Następnie wlać wino. Gdy wyparuje stopniowo wlewać bulion do wysokości ryżu.
Kurki umyć, większe pokroić, wrzucić do gotującej się wody, zagotować i odcedzić. Cebulę i papryczkę chili (bez pestek)  pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć około 10 minut, następnie dodać kurki i smażyć kolejne 10 minut.
Gdy ryż będzie al dente (w środku lekko twardy, na zewnątrz miękki) dodajemy kurki i dynię oraz łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę startego imbiru i posiekaną natkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem jeśli zachodzi taka potrzeba.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz