Składniki:
3 duże czerwone papryki
1 marchewka
1 pietruszka
1 ziemniak
2 ząbki czosnku
biała część pora
serek topiony cheddar
papryczka chili
gałka muszkatołowa
płatki migdałowe
imbir
sól
pieprz
ciemne pieczywo
ser camembert
śmietana 12%
Przygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki, paprykę przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż dynia stanie się miękka, a skórka papryki całkowicie sczernieje. Gorącą paprykę przykryć, a gdy wystygnie zdjąć z niej skórkę. Z reszty warzyw zrobić wywar. Gdy będą miękkie wyłowić i zmiksować na gładką masę razem z dynią i papryką. Na koniec dodać ser cheddar.
Na suchej patelni zrumienić migdały i dodać do nich pokrojoną w kostkę papryczkę chili.
Do dyniowej masy dodać tyle wywaru ile potrzeba, aby uzyskać gładką, lejącą, ale nadal gęstą konsystencję kremu. Zagotować, wetrzeć trochę imbiru oraz gałki. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z migdałami, kwaśną śmietaną oraz grzanką z roztopionym serem camembert.
Jak widze ta Twoja zupke to mi slinka cieknie :D POwinnaś wziać udzial w moim konkursie na najlepszy przepis: https://www.facebook.com/pages/InRudzienkas-mind/475245095822020?ref=hl
OdpowiedzUsuń