wtorek, 24 września 2013

Placuszki z dyni z dżemem pomidorowym

Od dziś zaczynam tydzień dyniowy. Przez następne 7 dni na blogu pojawiać się będą przepisy z dynią w roli głównej. W końcu kiedy jak nie teraz mamy korzystać z dyniowego szaleństwa.

Składniki:
500 g startego na grubych oczkach miąższu z dyni
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
imbir
sól
papryka chili w proszku
oliwa z oliwek

Do podania:
dżem pomidorowy (jak go zrobić pisałam tutaj)
śmietana 12% lub 18%
bazylia czerwona

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek mieszamy na jednolitą masę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy oliwą (to bardzo ważne, inaczej placki przykleją się do papieru). Z masy formujemy owalne placki, wielkości i grubości placków ziemniaczanych. Mnie wyszło 8 placków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Podajemy z dżemem pomidorowym, śmietaną i listkami czerwonej bazylii lub innych ziół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz